Parlarem sobre el tabal tradicional, els tocs de percussió tradicional i el seu paper a les cercaviles i correfocs.
Participació oberta a totes les colles de percussió tradicional de la comarca. Si voleu assistir, us agrairem que envieu un correu a collabitxo@gmail.com
Dissabte 28 de Febrer, de 17h a 19h, a l'Espai de Creació Musical "El Vapor" (C/ Mare de Déu dels Àngels, 76 de Terrassa)
Qui farà la Masterclass ?
El Valeri Salvadó Borràs amb onze anys s’incorpora com a timbaler al primer grup de grallers (La Picorella) que es crea a la seva vila Alforja. Paral·lelament també forma part de la secció de tabals del Ball de Diables d’Alforja i de la colla gegantera d’aquesta vila. Durant l’estiu de 1992 assisteix al curs de gralla i timbal que ofereix el Consell Comarcal del Baix Camp. Continua la seva formació musical a l’Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya, on hi estudia llenguatge musical i percussió. Ràpidament entra a formar part dels grup Estable de l’Aula de Música, tant amb el grup de Barcelona com amb el de Vila-seca, així com també amb grups tant diversos com els Ministrers So Nat, el grup de grallers Els Pelacanyes de Tarragona o el grup de grallers de l’Escola de Música d’Altafulla. Durant el curs 2004 obté el títol d’Instrumentista Tradicional en la modalitat de Percussió que ofereix El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Ha realitzat cursos de timbal de diables tant a Can Canyadó pels diables de Badalona com a l’Escola de Música de Sant Cugat i també per colles de diables com els Diables de Castellvell o de la Víbria de Reus. Ha col·laborat diverses vegades en xerrades i debats sobre el tabal tradicional. Comença a estudiar l’instrument de la bateria a l’Escola de Música del Morell. Durant l’estiu del 2009 a Altafulla imparteix un taller de percussió tradicional a l’Escola de Música d’aquesta localitat. Realitza també des del curs 2010 les classes de timbal de gralla que ofereix l’Escola de Música d’Altafulla. En la seva formació musical han intervingut mestres tant diversos com Quim Solé, Nan Mercader, Quico Colmenar, Pere Olivé o Xavi Vila.
El Gerard Porqueras s’inicia ja de molt jove, als nou anys, com a timbaler de la Cofaria de Jesús dels Natzarens de Calanda. Ha sigut timbaler amb el Ball de Diables tant de Reus com d’Alforja. També ha tocat el timbal i les percussions amb grups de grallers, folk i tres quartans així com també, batucada i samba amb el grup Son da Rua. Actualment és el director musical del grup de percussió l’Enxancarra i exerceix de professor de timbal de gralles, tabal de diables i percussions relacionades amb la samba. Estudia a l’Escola de Música de Tarragona l’instrument del timbal de gralla i la pandereta catalana.
El Marçal Salvadó Artells va començar a tocar el timbal al Ball de Diables d’Alforja, iniciant paral·lelament la seva formació musical a l’Aula de Música Tradicional i Popular (AMTP) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya on l’any 2001 va obtenir el títol d’Instrumentista Tradicional de Percussió. Ha exercit com timbaler en diversos grups de gralles (La Seca, Pelacanyes Grallers de Tarragona, Grup de Grallers i Timbalers de l’AMTP, Grallers So Nat, entre d’altres) i com a percussionista al grup de ministrers So Nat. Ha sigut professor de timbal de gralla a la Colla Gegantera dels Pallaresos i a la Colla de Gegants i Grallers d’Alforja, i professor de timbal de diables al Ball de Diables de Valls i als membres del Ball de Diables d’Alforja on encara, juntament amb els professors Valeri Salvadó i Gerard Porqueras, dirigeixen i formen els timbalers. Ha col·laborat amb diverses sessions de les xerrades ”Audició-concert de tocs tradicionals de timbals per a balls de Diables” a càrrec de Peter Rius. Conjuntament amb el Valeri Salvadó i el Gerard Porqueras són organitzadors del Concurs de Timbals Tradicionals d’Alforja, destinat a músics acompanyants de balls de diables i bèsties de foc que encara toquen amb tabal de pell i cos de fusta.